English Nederlands
alles
interviews
Maatschappelijke Projecten
 
Projecten ontstaan spontaan
Vroeger dacht ik dat vrijwilligerswerk iets was wat je deed als je tijd teveel had. In mijn beleving waren het vooral ouderen die zich na hun pensioen nuttig wilden maken. In de loop van de tijd heb ik dat idee behoorlijk bij moeten schaven. En met plezier.


Waar het begon

Enkele jaren geleden werd met steun van mijn werkgever een Sociaal project opgezet voor een groep mensen met NAH (niet aangeboren hersenletsel). Dankzij het enthousiasme van een collega die daar het initiatief nam maakte ik kennis met deze groep bijzondere mensen. In eerste instantie meldde ik mij aan om de handen uit de mouwen te steken bij de verfraaiing van woonruimten van deze mensen. Gedurende die dagen leer je elkaar wat beter kennen en zij mij. Ik vertelde daar enthousiast over mijn passie "schilderen". Niet lang daarna werd ik gevraagd om een muur in een openbare leefruimte op te fleuren met een muurschildering.

Hoe het zichzelf vormde

In samenspel met de bewoners groeide de schildering uit tot een vergezicht met daarin elementen waar zij persoonlijk waarde aan hechten: Een uitzicht op een groene weide, bos, lucht, een riviertje. De bewoners kwamen stuk voor stuk praten met mij terwijl ik aan het schilderen was. In de loop van enkele weken hoorde ik van hen wat hun passie is. De muurschildering werd dankzij die gesprekken aangevuld met dieren, bloemen en wolken in de lucht. Geen ingewikkelde schildering, maar wel precies wat zij wilden hebben: een rustgevend uitzicht waar zij vrolijk van worden.

Het balletje blijft rollen

De contacten stopten niet nadat de muurschildering klaar was. Voor ik er erg in had wierp ik mijzelf op als ondersteuner van een mooi project: micro krediet. Mijn werkgever prikkelde hen met een kleine lening. Daarmee konden zij acties op poten zetten om zo zelf geld te vergaren voor leuke activiteiten. Daar is helaas in die tak van zorg geen speciaal budget voor. Samen met vier bewoners werd na een aantal fikse vergaderingen een actie op poten gezet waarmee binnen twee weken de lening kon worden terug betaald. En er was nog ruim winst gemaakt, wat de basis werd voor volgende acties.

Nu kun je denken dat het makkelijker zou zijn als je voor deze groep gaat collecteren, maar wenselijk vinden zij dat zelf niet. Zij willen zich kunnen ontwikkelen en daar hebben zij prikkelingen, uitdagingen en ondersteuning bij nodig. Dat ik daarin een rol mag spelen vind ik een bijzondere ervaring. En ik merk dat ik daardoor nog meer als daarvoor open sta om een rol te spelen in maatschappelijke projecten.

Domino effect

Steeds vaker kom ik in aanraking met bijzondere mensen. Veel van die contacten ontstaan via Social Media (Twitter, Facebook, LinkedIn). Hoe dat gaat? Het begint vaak met het lezen van een bericht dat mijn aandacht trek. Ik reageer daarop uit nieuwsgierigheid of omdat wat ik lees mij plezier doet. En intuitief bied ik soms mijn diensten aan. Zo ben ik momenteel in gesprek met een gebarentolk over een project waarbij kunst als communicatiemiddel wordt ingezet voor verbetering van de communicatie op de werkvloer voor auditief gehandicapten. Ook ben ik in contact met een bijzondere coach die zich inzet voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Met hem bespreek ik het leveren van illustraties voor een kinderboek, waarvan de opbrengst wordt ingezet voor kinderen in moeilijke situaties in Nederland.

Wat je geeft, krijg je terug

Ooit zei een van de bewoners met NAH tegen mij:"wat je geeft, krijg je terug." En dat, heb ik ervaren, is meer dan waar. Door echt met een ander in contact te staan, je open te stellen, krijg je veel terug. Waardering, dankbaarheid, een goed gevoel zijn een paar zaken die sowieso worden gegeven. Maar wat net zo mooi is, is dat ik er van leer, mij persoonlijk kan ontwikkelen. Ik merk meer en meer dat samenwerken in maatschappelijke projecten veel meer is dan de som der delen. Alle mensen met wie ik hierdoor in contact kom, raken mijn hart en ziel, een ervaring die ik een leven lang met mij mee draag.

Kan ik iets voor jouw project betekenen?

Hoe je op deze pagina bent geraakt weet ik niet. Maar mocht je onder het lezen van deze blogpost denken dat ik een rol zou kunnen spelen in een project waar je zelf in betrokken bent, mail mij gerust. Ook als ik geen actieve rol kan spelen, wil ik graag mijn ervaringen met je delen om je zo verder op weg te helpen. Als ik daarbij mijn creatieve aard in kan zetten, maak je mij ook nog eens enorm blij!

Meer weten? Stuur mij dan een bericht via info@marjoleinschuurman.nl
11/23/2011 1:41:19 PM